Οδηγός θηλασμού
Πολλές νέες μητέρες θεωρούν ότι ο θηλασμός είναι μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες που συνοδεύουν τη μητρότητα, καθώς δημιουργούν και προσφέρουν τροφή στο μωρό τους. Πέρα από αυτό όμως, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς ως προς τον θηλασμό: παρόλο που είναι η πιο φυσική επιλογή, δεν προκύπτει πάντα με φυσική ευκολία.
Στο παρελθόν, οι νέες μητέρες είχαν γυναίκες από παλαιότερες γενιές ως μέντορες που τις βοηθούσαν να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, επομένως η διαδικασία αυτή μάλλον ερχόταν "φυσικά" επειδή την διδάσκονταν! Σήμερα, σε πολλές νέες μητέρες γίνεται ένα γρήγορο μάθημα σχετικά με τον θηλασμό στο νοσοκομείο αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους. Δυστυχώς, αυτό το ένα και μοναδικό μάθημα μπορεί να μην είναι αρκετό.
Στο παρελθόν, οι νέες μητέρες είχαν γυναίκες από παλαιότερες γενιές ως μέντορες που τις βοηθούσαν να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, επομένως η διαδικασία αυτή μάλλον ερχόταν "φυσικά" επειδή την διδάσκονταν! Σήμερα, σε πολλές νέες μητέρες γίνεται ένα γρήγορο μάθημα σχετικά με τον θηλασμό στο νοσοκομείο αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους. Δυστυχώς, αυτό το ένα και μοναδικό μάθημα μπορεί να μην είναι αρκετό.
Ξεκινήστε νωρίς
Μια καλή στιγμή για να ξεκινήσει ο θηλασμός είναι αμέσως μετά τον τοκετό, αν είναι δυνατόν, όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και το ένστικτο για πιπίλισμα είναι ισχυρό. Παρόλο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η παραγωγή σας, το στήθος σας περιέχει το πρωτόγαλα, ένα λεπτόρρευστο υγρό γεμάτο αντισώματα.
Βρείτε τη σωστή θέση
Το στόμα του μωρού σας πρέπει να είναι ορθάνοιχτο, με τη θηλή σας όσο το δυνατόν πιο βαθιά. Έτσι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε πόνους στο στήθος αργότερα. Μια νοσοκόμα, μαία ή κάποιο άλλο πεπειραμένο πρόσωπο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια άνετη θέση θηλασμού. Αν πονάτε πολύ, το πιθανότερο είναι ότι η θηλή δεν έχει τοποθετηθεί αρκετά βαθιά στο στόμα του μωρού.
Θηλασμός κατ’ απαίτηση
Τα νεογέννητα έχουν ανάγκη να θηλάζουν συχνά, περίπου κάθε δύο ώρες, και όχι βάσει αυστηρού προγράμματος. Ο θηλασμός κατ’ απαίτηση του μωρού δίνει το ερέθισμα στο στήθος σας να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος. Αργότερα, το μωρό μπορεί να έχει ένα πιο προβλέψιμο πρόγραμμα. Ωστόσο, επειδή το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το γάλα σε σκόνη, τα μωρά που θηλάζουν τρώνε συχνότερα σε σχέση με τα μωρά που παίρνουν μπιμπερό.
Πέτρωμα του στήθους
Ως νέα μητέρα θα παράγετε συνήθως πολύ γάλα, με αποτέλεσμα το στήθος σας να πρηστεί, να σκληρύνει και να πονάει για κάποιες ημέρες. Για να ανακουφιστείτε από το πέτρωμα, θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας συχνά και κατ’ απαίτηση, μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί και να παράγει μόνο την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό σας. Ταυτόχρονα, μιλήστε με τον γιατρό σας για τη λήψη μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων, εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας για λίγα λεπτά πριν από το θηλασμό προκειμένου να ενισχύσετε τη ροή του γάλακτος και τοποθετήστε στο στήθος σας παγωμένα επιθέματα για 10 λεπτά πριν ή μετά το θηλασμό για μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο.
Όχι συμπληρώματα
Μην δίνετε στο μωρό σας ζαχαρόνερο ή άλλα συμπληρώματα, αν αισθάνεστε ότι δεν παράγετε αρκετό γάλα. Μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσουν την όρεξη του μωρού σας για θηλασμό κι αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή γάλακτος. Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε. Εάν ανησυχείτε μήπως το μωρό σας δεν τρώει αρκετά, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Καθυστερήστε τις τεχνητές θηλές
Καθυστερήστε τις τεχνητές θηλές: είναι προτιμότερο να περιμένετε μία - δύο εβδομάδες πριν να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα, ώστε να αποφύγετε τη σύγχυση θηλών. Οι τεχνητές θηλές απαιτούν διαφορετικό πιπίλισμα σε σχέση με τις θηλές του στήθους. Το τάισμα με μπιμπερό μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σύγχυση στο μωρό σας και να του δημιουργήσει δυσκολίες στο θηλασμό.
Χρησιμοποιήστε επιθέματα στήθους
Χρησιμοποιήστε επιθέματα στήθους, όπως τα εξαιρετικά απορροφητικά JOHNSON'S® Nursing Pads που σας βοηθούν να αποφύγετε τις αμήχανες… διαρροές ανάμεσα σε κάθε θηλασμό.
Γουλίτσες
Οι γουλίτσες είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο κατά το τάισμα ή μετά το τάισμα του μωρού. Τα περισσότερα μωρά σταματούν να έχουν γουλίτσες, όταν γίνουν περίπου ενός έτους. Αν και οι γουλίτσες είναι συχνό φαινόμενο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε περίπτωση που το μωρό σας δεν παίρνει βάρος, κάνει συνεχώς εμετό (και δεν βγάζει απλώς κάποιες γουλίτσες), αρνείται να θηλάσει ή αν παρατηρείτε κάποια άλλα ανησυχητικά σημάδια.
Πληγωμένες θηλές
Τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό, ενδέχεται να δημιουργηθούν ραγάδες στις θηλές σας. Εάν συμβεί αυτό, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, τη μαία ή έναν σύμβουλο θηλασμού για να λάβετε πρακτικές συμβουλές. Σε περίπτωση πληγωμένων θηλών, ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό μετά τον θηλασμό και φροντίστε να καθαρίζετε τις θηλές σας καθημερινά. Η εφαρμογή μιας κατάλληλης κρέμας ή αλοιφής μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ή επηρεάζει τον θηλασμό του μωρού, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Προσοχή στις λοιμώξεις
Τα συμπτώματα λοίμωξης στο στήθος περιλαμβάνουν πυρετό, επώδυνα εξογκώματα και ερυθρότητα στην περιοχή. Αν εμφανίσετε αυτά συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Φροντίστε τη διατροφή και τον ύπνο σας
Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή, η οποία σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να σταματήσετε εντελώς την πρόσληψη καφεΐνης και να αποφεύγετε το αλκοόλ. Επίσης, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά (6-8 ποτήρια) κάθε μέρα. Η ξεκούραση και ο ποιοτικός ύπνος είναι επίσης απαραίτητα για την καλή κατάσταση της υγείας σας.