Τι είναι η νεογνική ακμή; Αίτια και θεραπείες
Τι είναι η νεογνική ακμή; Θεραπεία και αίτια
Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο τόσο όμορφο όσο η απαλή, μυρωδάτη επιδερμίδα του μωρού σας που πιθανότατα δεν θα κουραστείτε να τη κοιτάτε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από νωρίς για το συχνό ζήτημα της νεογνικής ακμής. Αν παρατηρήσετε αυτά τα κόκκινα εξογκώματα να αναπτύσσονται στην επιδερμίδα του μωρού, μην πανικοβληθείτε και μην τα πειράξετε. Η επιδερμίδα του μωρού πιθανότατα προσαρμόζεται στην εξωτερική ζωή.
Τι είναι η νεογνική ακμή;
Η ακμή του μωρού, γνωστή και ως νεογνική ακμή, είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, με τυπική εμφάνιση μεταξύ των δύο και τεσσάρων πρώτων εβδομάδων. Θα παρατηρήσετε μικροσκοπικά κόκκινα ή λευκά σπυράκια στο πρόσωπο του μωρού, πιθανότατα στα μάγουλά του ή στο πάνω μέρος του κορμού του. Η νεογνική ακμή στο πρόσωπο και το σώμα συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού και σπάνια αφήνει πίσω τις ουλές.
Είναι η νεογνική ακμή φυσιολογική;
Έως και το 30 τοις εκατό των μωρών εμφανίζουν νεογνική ακμή, καθιστώντας τη μια αρκετά συχνή πρόκληση για το μωρό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους φροντιστές του. Ναι, αυτά τα σπυράκια αποτελούν ένα αρκετά φυσιολογικό μέρος της βρεφικής ηλικίας.
Νεογνική ακμή και βρεφική ακμή
Σε αντίθεση με τα μικροσκοπικά σπυράκια της νεογνικής ακμής, η βρεφική ακμή μπορεί να περιλαμβάνει μαύρα στίγματα, κύστες ή οζίδια και μπορεί να επιμείνει μέχρι τα πρώτα γενέθλιά του μωρού.
Εκτός από την εμφάνιση της ακμής, ο χρόνος έναρξης είναι επίσης χρήσιμος για τη διάκριση μεταξύ νεογνικής και βρεφικής ακμής. Οι εξάρσεις που ξεκινούν τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής είναι συνήθως νεογνική ακμή, ενώ εκείνες που αναπτύσσονται μετά από τέσσερις εβδομάδες είναι πιο πιθανό να είναι βρεφική ακμή.
Τι προκαλεί τη νεογνική ακμή;
Παρόλο που δεν υπάρχει καμία κατανόηση των αιτίων της νεογνικής ακμής και πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι οι φροντιστές δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να την αποτρέψουν, ενδέχεται να οφείλεται από έκθεση σε ορισμένες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό, όπως τα απορρυπαντικά ρούχων ή η χρήση ακατάλληλων αλοιφών ή λαδιών για την επιδερμίδα τους.
Πώς μοιάζει η νεογνική ακμή;
Αν το μικρό σας βιώνει μια έξαρση νεογνικής ακμής, θα δείτε μικροσκοπικά κόκκινα ή άσπρα εξογκώματα στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη, το πιγούνι, τον λαιμό, την πλάτη ή το στήθος. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να είναι πυκνά, να καλύπτουν μεγάλο μέρος του προσώπου τους και να δημιουργούν μια πολύ κόκκινη εμφάνιση, αλλά δεν είναι επώδυνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εμφάνιση μπορεί να αλλάξει ελαφρώς σε διαφορετικά στάδια ακμής του μωρού.
Νεογνική ακμή και εξάνθημα
Κάθε σημείο του μωρού, συμπεριλαμβανομένης της επιδερμίδας ς του, προσαρμόζεται στη ζωή έξω από τη μήτρα και υπάρχουν πολλά στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί. Από τα σάλια που τρέχουν έως τα εξανθήματα, το μωρό μπορεί να εμφανίσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα που προκαλούν ερυθρότητα και δεν είναι σπυράκια ή ακμή. Να θυμάστε ότι η βρεφική ακμή εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στον άνω κορμό τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά μικροσκοπικά κόκκινα ή λευκά εξογκώματα που διαρκούν για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Τα εξανθήματα, από την άλλη πλευρά, συνήθως δεν εμφανίζονται ως σπυράκια και συχνά καλύπτουν περιοχές πέρα από το πρόσωπο και τον άνω κορμό.
Νεογνική ακμή και έκζεμα
Το έκζεμα, ένας άλλος τύπος ερεθισμού της επιδερμίδας , συχνά συγχέεται με την νεογνική ακμή, επειδή μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως κόκκινα εξογκώματα στο πρόσωπο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη νεογνική ακμή, το έκζεμα είναι συνήθως πιο στεγνό, ξεφλουδίζει και μερικές φορές σχηματίζει μια κρούστα. Επιπλέον, το έκζεμα προκαλεί συχνά φαγούρα και προκαλεί δυσφορία, ενώ η βρεφική ακμή είναι συνήθως ακίνδυνη.
Εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε αυτές τις διαφορετικές παθήσεις της επιδερμίδας; Ευτυχώς, οι γιατροί μπορούν να διακρίνουν γρήγορα τη βρεφική ακμή από τις άλλες κοινές ασθένειες, μέσω της σωματικής εξέτασης.
Πώς να θεραπεύσετε τη νεογνική ακμή
Μήπως αναρωτιέστε πότε θα εξαφανιστεί η νεογνική ακμή; Η νεογνική ακμή μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή μήνες, αλλά συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν απλές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλλαγείτε από τη νεογνική ακμή και να ελαχιστοποιήσετε κάθε κίνδυνο βλάβης της επιδερμίδας.
Βήματα για τη θεραπεία της νεογνικής ακμής
Μην πειράζετε, σπάτε ή πιέζετε: Η επιδερμίδα του μωρού είναι το ευαίσθητο άνοιγμα σπυριών στο πρόσωπό του, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά.
Πλύνετε το μωρό με χλιαρό νερό: Ο καθαρισμός της περιοχής που έχει τα σπυράκια με χλιαρό, όχι ζεστό, νερό και ένα μαλακό πανί είναι χρήσιμος. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό, επιλέξτε ένα ήπιο σαπούνι ειδικό για βρέφη αντί για συνηθισμένα σαπούνια σώματος ή καθαριστικά προσώπου για ενήλικες.
Αποφύγετε το τρίψιμο: Το έντονο τρίψιμο της νεογνικής ακμής ή η χρήση ενός σκληρού πανιού μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω την επιδερμίδα . Αντί για αυτό, πλύνετε απαλά με ένα μαλακό πανί και ήπιο καθαριστικό σχεδιασμένο για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού. Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά αντί να το τρίψετε.
Παραλείψτε τις θεραπείες: Η νεογνική ακμή μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες ή ακόμη και μερικούς μήνες, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε τυχόν μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για την ακμή, εκτός αν έτσι σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Επισκεφτείτε έναν γιατρό αν ανησυχείτε
Ενώ η νεογνική ακμή συνήθως υποχωρεί μόνη της, δεν είναι ασυνήθιστο οι φροντιστές να απευθύνονται στον παιδίατρό τους. Η εκτεταμένη νεογνική ακμή στο πρόσωπο και το σώμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για ορισμένους φροντιστές, ακόμη κι αν η έξαρση είναι σύντομη. Αν δεν έχετε κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού στο οποίο θα μπορέσετε να αναφέρετε το ζήτημα αυτό, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας για να δείτε αν μπορεί να προσφέρει τηλεϊατρική ή κάποια διαδικτυακή λύση που μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε απαντήσεις πιο σύντομα.
Όπως πάντα, ακολουθήστε το ένστικτό σας όταν πρόκειται για το καλό του μωρού σας. Πυρετός, φλεγμονή της επιδερμίδας, παρουσία πύου ή πόνου κατά το άγγιγμα της πληγείσας περιοχής είναι λόγοι για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια πιο γρήγορα. Ομοίως, η επίμονη νεογνική ακμή που δεν υποχωρεί μόνη της πρέπει να εξεταστεί από έναν γιατρό με σκοπό να αξιολογήσει αν απαιτείται θεραπεία.